[carte] Marele Arhitect al Universului – Ștefan Mâșu

marele-arhitect-al-universului-tratat-de-cosmologie-si-antropologie_1_fullsize

 

 

Tratatul de Cosmologie și Antropologie al lui Ștefan Mâșu este poate una dintre cele mai voluminoase lucrări pe care le-am citit în ultima vreme (la cca 960 de pagini). Având în vedere că am am dedicat cititului acestei cărți doar timpul petrecut în tranzit pe metrou, dimineața și seara, pot spune că am terminat de citit această carte în aproximativ 2 luni (aviz celor care ar dori să se înhame la această lectură… :)) ).

Recunosc că îmi este greu să o încadrez într-o categorie anume, dat fiind spectrul științelor și domeniilor pe care le atinge în elaborarea tezei sale – existența unui Mare Creator al Universului, după cum o spune și subtitlul. Mai departe, pot spune că sunt un fan declarat al lucrărilor voluminoase (curiozitatea mea crește direct proporțional cu numărul de pagini) din cel puțin două motive:

  1. Îmi plac cărțile mari…
  2. Îmi place să văd direcția pe care un autor o dă lucrării sale atunci când are la dispoziție un spațiu foarte vast, precum și gradul de calitate a informației în raport cu procentul de difuzie al acesteia.

Revenind la lucrare, pot spune că am fost mișcat (dincolo de greutatea și de manevrabilitatea fizică ciudată a cărții) de ambiția și scopul pe care și l-a propus autorul, care nu este cu nimic mai prejos de dorința de a trece un om prin toate marile domenii ale cunoașterii și a arăta firul și esența care le leagă pe toate, sprijind pe aceasta ideea și teoria că această mare aventură pe care o numim viață nu putea rezulta decât din acțiunea inteligentă a unui Creator/Arhitect Universal, ale cărui caracteristici mintea umană pur și simplu nu le poate concepe.

Este o carte frumoasă, care îți solicită atenția și răbdarea (și nu doar pentru a menține vie conexiunea care se formează în timp real între toate domeniile prin care dl Ștefan Mâșu te conduce) și îți aduce la vârful degetelor toate argumentele posibile, atât pro, cât și contra tezei pe care domnia sa o susține (merită spus în treacăt că domnia sa este Maestru Mason de un rang foarte înalt).

Este cert că, având în vedere calitatea autorului de membru într-o lojă masonică, lucrarea ar fi avut o pronunțată tentă masonică, dar, în fapt, filosofia și principiile masonice ocupă un loc destul de modest între paginile acestei cărți, și nu datorită importanței pe care autorului o acordă acesteia, ci datorită dorinței sale de a nu fi părtinitor niciunei sfere a cunoașterii, acordând tuturor același statut, fie că vorbim despre religie, filosofie, artă, știință, istorie sau esoterism.

Atitudiniea părtinitoare a autorului se regăsește însă în afirmarea categorică a existenței unui Mare Arhitect Universal. Așadar, oricare ar fi credința ta de bază, această carte îți va oferi o imagine de ansamblu asupra existenței, gândirii și sensului Omului ca nicio altă carte, poate, de pe piața autohtonă.

O recomand cu încredere.

Andrei

P.S.: Cartea o poți cumpăra și de aici:

 

 

Comments are closed.