[carte] Alexandrian Sarane – Istoria Filosofiei Oculte

Hermetic ScienceÎn cele ce urmează îți voi prezenta o carte care mi-a trecut recent prin mână. Între paginile ei vei găsi o minunată înlănțuire de idei și credințe care au caracterizat diferitele etape ale gândirii oculte ale omului, de-a lungul istoriei sale zbuciumate. Autorul – Sarane Alexandrian (recomand articolul în franceză de pe Wikipedia pentru o mai bună apreciere a operei și intereselor acestui personaj interesant) – vădind o imensă cunoaștere, spirit critic și capacitatea de a extrage esența, ne ajută să recunoaștem diferitele manifestări ale acelui „simț magic” care răzbate dincolo de toate scrutările absolutului și pe care el îl înțelege ca fiind o parte fundamentală a psihologiei umane.

Parcurgând acest eseu generos (cca 440 pag), vei fi inițiat într-o marie varietate de practici și obiceiuri oculte, ajungând în cele din urmă să poți așezai într-un context istoric și ideologic potrivit concepte precum: gnosticism, alchimie, francmasonerie, magie, divinație, goeție, theurgie, demonolatrie, cabala, astrologie, gematria, aritmosofie, numerologie, mesmerism și multe, multe altele.

Lectura este una lejeră (poate doar cu excepția unui capitol legat de interacțiunea dintre inchiziție și vrăjitorie) și nu solicită cunoștințe serioase anterioare, cu toate că se adresează în mod particular celor interesați de o mai bună înțelegere a relațiilor dintre diferitele arte oculte.

Sarane Alexandrian dovedește o erudiție bogată secondată de un spirit critic sănătos, compunându-și lucrarea cu un simț didactic, menit a conduce cititorul pe un veritabil traseu inițiatic ce culminează cu ceea ce domnia sa consideră  a fi moștenirea gândirii oculte de peste veacuri și milenii, o moștenire pe care avem datoria de a o aprofunda și de a o duce mai departe, de la Magii de ieri, către Magii de mâine, aspirând continuu la o Artă ce îmbină magicul cu practicul.

Pentru o persoană interesată de aceste chestiuni, dar pierdută în labirintul aparent fără ieșire care învăluie practicile oculte, această lectură va fi în mod special apreciată.

Lectură plăcută!

Cartea poate fi cumpărată de aici: Istoria Filozofiei Oculte – Sarane Alexandrian

și citită liber de aici:

Alexandrian – Istoria Filozofiei Oculte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *