[fractal] 2. Umbre si energie

2. Fractal - Umbre si energieLa fel ca în cazul fractalului anterior, nici de această dată nu am avut un scop precis în minte. Mă jucam cu diferitele nuanțe de umbre și lumini până când am ajuns la o formă plăcută ochiului meu. Numai că de data asta am început să mă întreb ce anume direcționează acest proces. Mâinile mele se mișcă, mintea mea percepe diferitele forme și nuanțe, dar un alt proces este cel care decide momentul în care jocul se oprește.

În acest punct, mă întreb dacă nu cumva aveam un scop precis undeva „prin” minte, în spatele minții conștiente. Pe măsură ce îmi odihnesc privirea asupra acestei imagini, încep să cred că ea îmi comunică ceva. Urmărind mai departe firul, devine evident cel puțin un aspect: mesajul, căci este un mesaj desigur, vine din acea zonă insondabilă psihologiei umane numită inconștient.

Tocmai din acest motiv apreciez atât de mult arta… ea oferă artistului un mijloc inepuizabil de a lucra cu propriile sale conținuturi inconștiente sau, altfel spus, îi oferă șansa de a se lupta cu zeii și de a-și dobândi propria nemurire.

În ceea ce mă privește, imaginea îmi vorbește despre chiar acest motiv – acela al coborârii conștientului în inconștient, unde conștientul este reprezentat de scânteia de lumină înconjurată de un ocean de umbre și forme imposibil de definit/cuantificat. Făcând mai departe uz de procedeul personificării, putem spune că scânteia de lumină este Eroul ce coboară în adâncuri pentru a se război cu Dragonul – forța brută, nediferențiată/simbolul arhetipal al inconștientului.

Iată unde poți ajunge plecând de la o simplă imagine, descoperind lucruri fascinante acolo unde ele puteau sau nu să existe de la bun început. Dacă mă întrebi, aș spune că nu contează atât de mult ce se află acolo de la bun început, atâta timp cât ajungi acolo unde aveai nevoie să ajungi.

Mulțumesc.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *